Viikon päästä pitäisi taas lähteä. Suuntana (yllätys, yllätys) jälleen kerran Kiina. Tällä kertaa ohjelmassa on Peking sekä varsinaisena matkakohteena Shanghai, joka jäi vuosi sitten pahasti kesken. Tällä kertaa viivähdän siellä kolmen päivän sijaan viikon verran, joten ehkä nyt ehtii maailmannäyttelyn katsomisen sivussa myös vähän enemmän fiilistelemään tuota ainutlaatuista kaupunkia, joka nousi suosikkikaupunkilistallani kärkisijoille Amsterdamin kanssa. Molemmat ovat paikkoja, joissa voisi kuvitella viihtyvänsä vaikka pitemmänkin ajanjakson elämästään. Nyt enää kun kummassa tahansa paikassa olisi töitä tarjolla suomeksi kirjoittavalle toimittajalle...

 Toinen visiitti Kiinassa alle vuoden sisällä siis edessä, eikä tämä varmaankaan jää viimeiseksi. Olen tässä lähdön lähestyessä pohtinut, mikä Kiinassa minua oikein viehättää ja ainakin yhtenä syynä kiinnostukseen ovat olleet elokuvat; tarkemmin sanottuna Hong Kongin roskaleffat. Jos jotain merkkipaalua pitäisi Kiina-historiastani etsiä, ajoittuisi se jonnekin vuosien 1984-1985 välille. Olimme silloin juuri muuttaneet Hämeenlinnaan ja paikallisesta videovuokraamosta (taisipa olla TV-Sävel silloin vielä Raatihuoneenkadulla) mukaan tarttui honkkarissa tehty James Bond -klooni "Mad Mission" (Zuijia Paidang / Aces go places 1). Näin myöhemmin katsottuna leffa on surkeaa roskaa, mutta Aasian eksoottiset maisemat, outo kieli (Kantonin kiina) ja sopiva määrä toimintaa sekä taistelulajeja oli yhdistelmä, joka vetosi noin kymmenvuotiaan mieleen lähtemättömällä tavalla.

 

Kun sama kasetti oli käynyt kotona lukemattoman monta kertaa, oli aika laajentaa repertuaaria muihin aasialaisiin elokuviin. Parhaiten olen kuitenkin viihtynyt Hong Kongin toiminnallisten tuotosten äärellä. Hong Kongiin en vieläkään pääse (ehkä ensi kerralla sitten), mutta muuten esimerkiksi Shenzhenin kaduilla kulkeminen oli kuin olisi astunut honkkarileffojen maailmaan. 

Joten kiitos paljosta, Hong Kongin halpisleffat. Ilman teitä tuskin olisin jälleen menossa Kiinaan. Ja kuin kiitoksena kaikesta antamastane, yritän tälläkin kerralla hamstrata kaiken piraattipaljouden keskeltä mukaan myös ihan alkuperäisiä honkkarileffoja.