Yksi syistä valita Shenzhen matkakohteeksi oli siellä sijaitseva Minsk World -teemapuisto. Kyseisen turistirysän keskipisteenä on ihka-aito Neuvostoliiton tyynenmeren laivaston entinen lippulaiva lentotukialus Minsk. Kyseessä on isointa ja parasta rautaa, mitä itänaapurilla oli merillä käytettävissä. Laiva tosin meni Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen sen verran rikki, että rahat eivät riittäneet korjaukseen, joten koko paatti myytiin romuraudan hinnalla kiinalaisille sijoittajille.

Teemapuistona Minsk World on surkuhupaisa. Laiva on saanut ruostua 13 vuotta kaikessa rauhassa ja sen kannelle ja ympäristöön on haalittu Kiinasta ja Venäjältä kaikkea mahdollista sotilasromua ja kymmenittäin ihan mitä tahansa muovikrääsää myyviä matkamuistokojuja. Ilmassa leijuu niin paha hälläväliämeiningin tuoksu, että melkein harmitti maksaa 130 yuania pääsylipusta. Mutta toisaalta: koskapa muulloin sitä pääsisi neukkulan lentotukialukselle? Lisäksi olen huonon huumorin suuri ystävä - ja sellaisena tähän kohteeseen pitää suhtautuakin. Sotilashistoriasta oikeasti välittävät älkööt vaivautuko :)

(Kuvat saa taas isommaksi hiiren oikealla napilla -> "Näytä kuva / View image")

Hyvältä näyttää, näin kauempaa katsottuna. // Esillä olleet lentokoneet olivat surkeassa kunnossa, eikä yksikään niistä oikeasti kuulunut lentotukialukselle. Mutta mitä sellaisista pienistä yksityiskohdista välittämään. // Puuttuvat osat oli korvattu ihan millä sattuu.

Matkamuistokojuja oli kymmenittäin. Valikoima ei mitenkään liittynyt Minskiin itseensä. // Näyttelyesineiksi kelpasivat mm. liput, muoviset leikkipyssyt ja matkamuistomyymälän omat tuotteet. // Maailman asevoimat esiteltiin vauhdikkaissa tanssiesityksissä.

Ihan oma lukunsa olivat Minskin englanninkieliset opasteet. Tämä oli sieltä selkeimmästä päästä. // Englantia voi ihan hyvin kirjoittaa kumpaan suuntaan tahansa - neuvostoliittolaisen helikopterin pyrstöön. // Lännessä käytetään itämaisia kirjoitusmerkkejä niiden kauneuden takia ja sisältöä tuntematta. Ja osataan sitä idässäkin.