Vanha työkaveri kertoi Facebookissa olevansa menossa ensimmäistä kertaa Pekingiin ja Shanghaihin, joten pistin hänelle muutaman vinkin ja ajattelin jakaa ne tännekin ihan siltä varalta, että niistä olisi hyötyä. En väitä olevani mikään ekspertti kolmen viikon Kiinan kokemuksilla, mutta tällaiset asiat tarttuivat sieltä mieleen:

  • Pekingissä tuulee talvella TODELLA kylmästi, joten kerrospukeutuminen kunniaan. Aluspaita, neule, fleece ja tuulta pitävä takkikaan ei oikein tuulisena päivänä riitä. Kun ei tuule, niin ilma on tosi mukavaa, vaikkakin äärimmäisen saasteista. Sopivat kamppeet saa sopuhintaan Kiinasta.
  • Ota huulirasvaa ja muutakin rasvaa mukaan. Ilmankosteus Pekingissä talvisin noin 20% ja ne saasteetkaan ei tee iholle & huulille hyvää.
  • Käy ihmeessä markkinoilla Pekingissä, sieltä tekee parhaat löydöt:
  • Älä maksa liikaa, Kiina on oikeasti pirun halpa maa. Peakin takki tuulenpitävällä Gore tex-päällitakilla ja sen sisälle kiinnittyvällä fleecetakilla maksoi markkinoilla tinkaamisen jälkeen 230 yuania (23 euroa). Okei, se on piraattikopio, mutta hyvälaatuinen sellainen. Oikeita merkkitavaroita myyvässä urheilukaupassa (Decathlon) talvitakit on samassa hintaluokassa ja untuvatakin ostin 500 yuanilla. T-paidan saa oikeasta kaupasta 50 yuanilla, markkinoilta tinkimällä 20-40 on oikea hinta Mao-paidalle. Silkkihuivi ja pashminahuivi irtosivat mummolle joululahjaksi tinkaamisen jälkeen yhteensä 80 yuanilla (lähtöhinta turistille 2600!!!), silkkikravatti tinkautui 180 yuanista 25 yuaniin. DVD-leffan hinta on 15 yuania ja kokonainen tv-sarja dvd-boksina (noin 20-30 levyä) on enintään 170-250 yuanin arvoinen. Matkamuistokrääsät (pienet patsaat, syömäpuikkosarjat jne) on kaikki alle 50 yuanin tavaraa.
  • Päätä ensin mitä haluat maksaa ja pysy siinä hinnassa. Kauppias esittää nyyhkytarinoita, elehtii dramaattisesti ja kieltäytyy myymästä, mutta kun asiakas ottaa askeleenkin pois päin kojulta, niin myyjä roikuu hihassa ja hinta putoaa. Parhaat kaupat tietää tehneensä, kun myyjä suuttuu ja mättää tavarat vihaisena kassiin - silloin oli hinta asiakkaan kannalta kohdallaan. Silloin kannattaa myös pitää kassia silmällä, ettei myyjä vaihda tuotetta.
  • Myyjät käyvät päälle markkinoilla ja nähtävyyksillä. Niistä ei kannata välittää, eikä kannata heittäytyä juttusille. Tarjoukset edullisista kiertoajeluista Kiinan muurille ovat kusetusta. Varo etenkin Tiananmenilla päivystäviä "opiskelijoita" tai "taiteilijoita" jotka kutsuvat läheiseen kahvilaan teekupilliselle ja tutustumaan heidän näyttelyynsä. Yhdelle teekupille voi tulla hintaa satoja yuaneita.
  • Kiinalainen tee on hyvää ja halpaa. Suosittelen!
  • Pidä aina käsillä pikkurahaa (1-5-10 yuania), esim. taksit ei usein pysty antamaan vaihtorahaa isommista. Pankkiautomaatteja on joka paikassa, mutta niistä saa vain satasia (isoin seteli) ja vain 2000 yuania kerrallaan. Läntinen luottokortti kelpaa pankkiautomaattien lisäksi vain isoimmissa liikkeissä, jos niissäkään.
  • Big mac -ateria on 24 yuania, kiinalaista herkkupikaruokaa (esim. Kungfu-ketju) saa parilla kympillä ja iltaisin katukeittiöistä saa mahan täyteen jopa kympillä, etenkin Shanghaissa, jossa dumplingeja saa joka kulmalta. Parhaat ja halvimmat ruokapaikat on epäilyttävillä sivukujilla, joihin Kiinassa kyllä uskaltaa mennä. Länkkärihenkisissä ravintoloissa ruoka on Suomen hinnoissa. Pekingin ankka maksaa paljon, mutta pakkohan sitä on käydä syömässä.
  • Jos haluaa aitoa merkkitavaraa Suomeen verrattuna halvalla, niin sitten tänne: http://www.scitechoutlet.com/index.php?lang=en  - sinne on ilmainen bussikuljetus aivan keskustasta.
  • Laowai = ulkomaalainen. Tuota sanaa kuulee, kun eksyy turistialueiden ulkopuolelle tuijotettavaksi. Laowaita on myös luvallista vedättää, onhan hän rikas :)
  • Shanghaissa on monta tosi korkeaa taloa joista katsella maisemia. Oriental Pearl (se oudon näköinen tv-torni) antaa niistä eniten vastinetta törkeälle pääsymaksulle (kaikissa tornitaloissa 150 yuania). Siellä on mm. läpinäkyvä lattia ja sisävuoristorata(!). Tornin juurelta lähtevä Bund tourist tunnel / sightseeing tunnel on kolmen minuutin junamatka joen ali, jossa 40 yuanilla näkee vilkkuvia valoja ja kuulee paskaa teknoa. Kannattaa siis ottaa tavallinen metro (3 yuania).
  • Metro on taksin jälkeen ehdottomasti paras tapa liikkua Kiinan kaupungeissa.
  • Taksille pitää olla aina näyttää kiinaksi kirjoitettu osoite tai kartta, sillä yhtään oikeasti englantia osaavaa taksikuskia en kolmessa viikossa kohdannut. Ota hotellista mukaan kortti, jossa on osoite ja kartta, jotta pääset sinne takaisinkin :)  Katso aina että taksamittari on päällä. Oikean taksin tunnistaa kattokyltistä, rekisterikilvestä (Pekingissä B-alkuinen) ja takaikkunassa olevasta soikeasta tarrasta, joka kertoo kilometrihinnan (esim. 2.00).
  • Isoissa kaupungeissa U-käännöksen tekeminen autolla voi vaatia kilometrien verran kiertämistä. Kun otat taksin, niin mene valmiiksi sellaiselle puolelle tietä, että siitä pääsee ajamaan haluttuun suuntaan.
  • Kaikki taksikuskit ovat hulluja sekopäitä, ja niiden autoissa on kaasulla vain yksi asento: täysillä. Paitsi silloin kun seistään ruuhkassa, mitä sattuu tosi usein.
  • Kosteuspyyhkeitä ehdottomasti mukaan. Syy: joka paikka on likainen (saasteet jne), käsien pesuun ei ole esimerkiksi ravintolassa usein mahdollisuutta ja vaikka ravintolassa olisikin vessa, niin siellä ei kuitenkaan ole vesihanaa tai vessapaperia. Niin, ota siis mukaan aina muutama pala myös vessapaperia, jos sellaista tykkäät käyttää.
  • 99% vessoista on ns. kyykkyvessoja. Varmimmin länkkäripöntön löytää ketjuravintoloiden tai turistirysien invavessoista. Rohkeasti siis vaan pyörätuolikoppiin, jos kyykkiminen ei innosta.
  • Facebook ei sitten virallisesti toimi Kiinasta, kuten ei esim. Youtubekaan. Muutenkin läntisiä verkkopalveluita on sensuroitu aika laajalti (mm. Blogspot & Blogger, monet uutissivustot). GMail ja Hotmail toimivat sentään. Jos haluat varmistaa, että pääset aina haluamillesi sivuille, niin läppäriin olisi laitettava joku VPN-ohjelmisto, joka salaa liikenteen ja kierrättää sen esim. Suomen kautta. Jos onnistuu esim. duuni- tai opiskelupaikan kautta, niin hyvä. Monet Pekingin suomalaisista käyttää tätä: http://hotspotshield.com/ - se on hidas ja kökkö ja yhteys pätkii, mutta on se tyhjää parempi tapa päästä vapaaseen internetiin.